tiistai 21. elokuuta 2012

Ja loppuvuosi velaksi

Tää se päivä on, tämä on se aamu...

Eli maailman luonnonvarat on nyt sitten tältä vuodelta loppu. Joka vuosi tämä päivämäärä tulee aikaisemmin ja aikaisemmin.

Miksi? No, koska me tykkäämme uudesta ja kiiltävästä, ihanasta ja eksoottisesta, suuresta ja näyttävästä. Kun sanon me, tarkoitan ihmisiä rotuna, ryhmänä, ryppäänä ja maapallon vitsauksena.


Ongelma ei ole pelkästään liikakansoitus, josta Pohjoinen syyttää globaalia Etelää. Ongelma on, että Pohjoinen asettaa hyvän elämän standardit. Ironisesti mieleeni tulee aina The Age of Stupid dokumentin pätkä, jossa nuori nigerialaisnainen kertoo tahtovansa lääkäriksi. Ei pelastaakseen ihmisiä, vaan koska lääkärillä on mahdollisuus rikastua, saada hieno auto ja iso talo. Pääomaa koulutukseen pääsemiseksi kerätään kalastamalla Niger-joesta, joka on täysin pilalla Shellin sekoilujen takia. Jotta kalat voi myydä, on ne pestävä Omolla. Kyllä, Omolla, pyykinpesuaineella.

Pohjoinen myös kiristää ilmastopolitiikkaa aina samoilla vaatimuksilla. "Me emme tee mitään, elleivät Kiina ja Intia osallistu myös." Omaa saamattomuuttaan on helppo perustella sillä, "ettei noikaan tee mitään, löhöövät, panevat ja piereskelevät."

Itse olen niitä, jotka heräsivät huoleen ilmastosta ja luonnosta joskus yläasteella ollessaan. Luin paljon sellaista, mistä en varmaan silloin edes ymmärtänyt ihan kaikkea. Ja jäin sille tielleni. Eihän tällä koko maailmaa pelasteta, mutta jos nyt jotain pientä saisi aikaan omassa lähiympäristössään...

Käytännön ilmastoteot kun eivät ole mitään rakettitiedettä, joka vaatisi koko ajan, elämän ja oikean käden.

Mutta itsestään on hyvä aloittaa.
Karsia turha kulutus pois ja miettiä mistä ostaa ja mistä
Jättää eläinkunnan tuotteet pois ruokavaliosta, joko kokonaan tai edes osa niistä
Vaihtaa sähkösopimusta
Inspiroitua musiikista 
jne. jne. jne.

Ja sitten lisätä vastuksia sitä mukaa kun ehtii. Kirjoitella kansanedustajille, soitella valtuutetuille, vaatia kasvisruokapäiviä kouluihin, vaatia ilmastolakia, jutella kavereille, naapureille, satunnaisille tuntemattomille hedelmähyllyjen välissä, liittyä kansalaisjärjestöön.

Syypääksi osoittautui lopulta rikkipää
Oman pään pääoma, yksilökeskisyys
Keräsin materiaa, tarpeista viis
Kun suoraa kulmaa ei luonnosta löytynyt se keksittiin

Kannoin kruunua kuluttajakuninkaan ihmisen voimin toin kontrollia kaaokseen

Kun soihtumme sulattivat ruhomme sohviimme totesin: "Vain muovi elää ikuisesti"
Stam1na - Rikkipää

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti