perjantai 9. maaliskuuta 2012

Naistenpäivän soittolista

Vihaan sitä, että Naistenpäivästä on tullut joku krääsäpäivä naisille. Päivän alkuperäinen sanoma hukkuu suklaaseen, kukkiin ja lahjoihin.

En tahdo lahjoja! Tahdon oikeuden omaan kehooni, tasa-arvoisen työelämän ja kehitysmaiden tytöt kouluun ja yhteiskuntiensa johtoon!

Osittain tästä syystä jaoin eilen henk. koht. Facebook-sivullani mielestäni Naistenpäivään sopivia lauluja. Tässäpä lista perusteluineen. Biisit ja niiden mahdolliset oikeat musiikkivideot löysin Youtubesta.

Ani DiFranco - Lost Woman SongMiksi? : Lost Woman Song on nyt Yhdysvalloissa ajankohtaisempi kuin koskaan. DiFranco on aina ollut kantaaottava feministi, joka kirjoittaa niin lihallisesti naisten elämästä, että toisinaan veren ja sappinesteen voi maistaa suussaan lauluja kuunnellessaan.
Lost Woman Song ottaa kantaa aborttioikeuden puolesta kertomalla yhden nuoren naisen matkasta uskovaisten mielenosoittajien piirittämälle klinikalle.
Maailmassa kuolee vuosittain 70 000 naista epämääräisissä oloissa tehtyihin abortteihin. Mutta ei meillä heikommilla astioilla olekaan niin väliä, kunhan ei tarvitse puhua kondomeista tai mistään ehkäisystä.

Blue King Brown ft. Queen Ifrica - Women's Revolution


Miksi? : Blue King Brown tekee loistavaa kantaaottavaa reggaeta. Women's Revolution on hieno osoitus tästä. Lisäksi biisin video useine retrohenkisine naisaktivistipätkineen on visuaalista karkkia silmille.
Kaikkein tärkeintä on kuitenkin kappaleen sanoma. Kaikkien maitten naiset liittykää yhteen ja osoittakaa voimanne. Ei ole oikein, että joudumme pelkäämään öisillä kaduilla yksin liikkuessamme, entä miksi meitä kohdellaan kaltoin ja ahdistellaan, vaikka uhraamme paljon omaamme miesten menestymisen eteen?

2pac - Keep Ya Head Up


Miksi? : Keep Ya Head Up on Tupacin oodi yhteiskunnan polkemille yhteisönsä naisille. Vaikka biisi ottaa kantaa myös yhteiskunnan eriarvoistavaan rakenteeseen ja politiikkaan, on kappale erityisesti kannustuslaulu elämän polkemille lähiöiden yksinhuoltajille.
Jo ensimmäisessä säkeistössä ex-mustanpantterin poika lataa kuulijoilleen, miten paradoksaalista on, että tulemme näistä ihanista vahvoista naisista, mutta silti tunnumme vihaavamme heitä, vaikka he antavat meidän puolestamme kaikkensa.
Nykyisessä rap-skenessä saisi olla enemmän Tupacin kaltaisia valistuneita, sydämeltään sivistyneitä tyyppejä.

John Lennon - Woman is the Nigger of the World


Miks? : Vaikka Woman is the nigger of the world on Naistenpäivän klassikko, on todella surullista todeta ettei paljoa ole muuttunut sitten biisin julkistamisen 40 vuotta sitten.
Nainen on edelleen orjien orja. Ja tähän on nyt ihan turha tulla kenenkään jeesustelemaan sillä, miten Suomessa kaikki on ihanasti ja hyvin. Maailmanlaajuisesti ajateltuna naiset ovat edelleen alisteisessa asemassa, jossa he harvoin näkevät työnsä tuottoja tai saavat jalansijaa yhteiskunnan päättävillä tasoilla. Suurin osa maailman lukutaidottomista on köyhiä naisia.

Shystie - Womans world

Shystie on miesvaltaisessa grimessa todella piristävä poikkeus. Womans world kääntää yhteiskunnassa näkyvän naisia vähättelevän tai jopa naisvihamielisen kuvaston ylösalaisin. Mitä jos naiset kohtelisivat miehiä yhtä huonosti? Entä miksi nainen, jolla on näkyvää karvoitusta säärissään tai kainaloissaan on niin kamala näky?
Mielestäni kappale ei ole mikään avoin sodanjulistus miessukupuolta vastaan, vaan enemmänkin osoitus siitä, etteivät yhteiskunnan valtarakenteet ole mitään kiveen kirjoitettua, vaan että asiat voivat muuttua, myös parempaan, alistamattomuuteen perustuvaan, suuntaan.
Sitä paitsi grimeen kuuluu tietty liioittelevan agressiivinen suunsoitto.

Bonus:

Ani DiFranco - Alla This:


Miksi? :Koska Alla This kertoo sanoituksissaan about kaiken mitä tahdoin Naistenpäivänä sanoa. Kuunnelkaa :)

2 kommenttia:

 1. Hyvä postaus! Mun naistenpäivän soittolista top 5 kuului:
  New Harmony Sisterhood Band: And Ain`t I a Woman LP
  Kristin Lems: We Will Never Give Up LP
  Peggy Seeger: Different Therefore Equal LP
  Röda Bönor: Sköna Skrönor LP
  Malvina Reynolds: Held Over LP

  Lisäätkös muuten tämän blogisi Blogilistalle, sitä kautta on helppo seurata.

  VastaaPoista
 2. Kiitos vinkistä :)
  Toivottavasti Blogilistan kautta löytyy uusia lukijoita.
  -S-

  VastaaPoista