Idea on tosi söpö. Halaillaan kaikki toisiamme, niin maailma olisi parempi paikka. Vaan kun ei.
Erityisesti minua inhotti se, että Piha käyttää termiä "väkisinhalaaminen", joka kuulostaa lähinnä pehmoiselta ja pörröiseltä väkisinmakaamisen pikkuserkulta.
Kun ajattelen termiä väkisinhalaaminen, tulee mieleeni lähinnä tilanteita, joissa joku iäkkäämpi setäihminen tai tuntematon humalainen on tullut liian lähelle, koska "pitäähän noin nättiä tyttöä vähän rutistaa".
Väkisinhalaamisen kulttuuria sitä paitsi harjoitetaan jo. Esimerkiksi lasten oletetaan olevan lähes aina avoimia aikuisten lääppimiselle. Ihanaa tukkaa on annettava silittää ja setää on pakko halata, vaikka setä haisee vähän hassulle ja puhuu outoja kun kukaan muu aikuinen ei ole kuuntelemassa. Ja sitten ihmetellään, kun lasten hyväksikäyttö jää niin helposti näkymättömiin.
Väkisin koskettamisen kulttuuri perustuu valtaan. Jollain toisella on valta koskettaa minua, rikkoa rajani. Niin ei pitäisi olla.
Väkisinhalaamisen sijaan uskon, että koskettaisimme toisiamme enemmän, jos oppisimme jo lapsesta lähtien kysymään ja kertomaan, saako toista koskettaa. Hyvä esimerkki on tuttavani, joka kysyy aina lapsiltaan, saako heitä halata. Joskus saa, joskus taas vastaus voi olla esimerkiksi "Ei, pierase ennemmin."
Väkisinhalaaminen ei opeta, että vain sinä voit päättää omasta fyysisestä koskemattomuudestasi. Väkisinhalaamisen opetus on täysin päinvastainen. Sen viesti on, sinun suostumuksellasi ei ole väliä. Sitä paitsi väkisin annettu halaus voi olla esimerkiksi kosketusyliherkälle ihmiselle painajaisten aihe.
Tähän loppuun liitän videon, joka mielestäni selittää hyvin miksi koskettamiselle on aina oltava suostumus.
Videon takana olevan blogin koko sisältöön en ota kantaa. Osa kirjoituksista on hyviä, osan kanssa olen eri mieltä.
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaIhanko todella tämä asia pitää perustella seuraamusten perusteella? Eikö se ole itsestään selvää, että toisen ihmisen koskemattomuuden loukkaaminen vasten tahtoa on väärin? Tässä blogissa asia on selitetty vielä paremmin, (vaikka osa siitä viittaakin toiseen internetyhteisöön, mutta kritiikki soveltuu myös tähän).
VastaaPoistahttp://childparent.net/articles/peaceful-parenting-superstars/
Mielestäni jo se, että tälläisiä ehdotuksia heitellään valtakunnan luetuimmassa sanomalehdessä, kertoo kulttuurista, jossa seurauksia ei osata edes nähdä ja siksi näen tarpeelliseksi puhua juuri seurauksista.
VastaaPoistaHei Sini, olen toimitta Yleisradiosta ja tekemässä kokeilevaa radio-ohjelmaa aiheesta Lutka! - me kaikki olemme. Aihe kuulostaa "hurjalta" mutta haluaisin sinut keskustelemaan kanssani ohjelmaan lutkakuvasta ja sen romuttamisesta. jos kiinnostuit, otatko yhteyttä anni.alatalo@gmail.com niin kertoisin mielelläni enemmän.
VastaaPoistaystävällisin terveisin
Anni Alatalo
toimittaja
Yle Elämäntapa
anni.alatalo@yle.fi