perjantai 26. lokakuuta 2012

Politiikan herrasväki ja hameväki

Joskus kunnallispolitiikka on siitä ihanaa, että siellä tapaa myös mukavia, aitoja ihmisiä, joiden kanssa voi tehdä yhteistyötä ilman taka-ajatusten ja selkäänpuukottamisen pelkoa. Uskokaa tai älkää, sieltä voi siis saada ystäviä.

Erään uuden tuttavuuteni kanssa kirjoitimmekin sitten yhteisen yleisönosastokirjoituksen Länsi-Savoon, koska kyllästyimme vaalikentillä tapahtuvaan jatkuvaan tytöttelyyn. Kirjoitus julkaistiin eilen 25.10 ja siitä tuli jo samana päivänä positiivista palautetta kirjoituksen lukeneilta.


Meillä on jokaisella erittäin hieno ja tasa-arvoinen mahdollisuus osallistua kuntamme päätöksentekoon. Voimme asettua ehdolle vaaleissa ja päästä vaikuttamaan niihin asioihin jotka koemme tärkeiksi. Tasa-arvo, siihen tulee pyrkiä kaikessa. 

Siksi onkin sääli, ettei politiikassa tasa-arvo kuitenkaan näyttäydy samana, kuin mitä se ajatuksen tasolla on. Vastakkainasetteluksi syntyy helposti vanhempi vastaan nuorempi, minkä seurauksena nuorempaa sorsitaan tietämättömänä uutena tulokkaana, vaikka nuorella "tulokkaalla" voi olla takataskussaan ties millainen kokemusten ja näkemysten arsenaali.

    Asia saa vielä suuremman korostuksen, kun kyseessä on mies vastaan nainen asettelu. Me nuoret naiset kun olemme helposti vanhemmille poliitikkomiehille pelkkiä puuhastelevia pikkutyttöjä, oli poliittinen kokemuksemme sitten kuinka laaja tahansa.

    Kunnallisalan kehittämissäätiö teki vuoden 2008 kuntavaaleissa valittujen 18-30 vuotiaden keskuudessa selvityksen, jossa tulee ilmi että naiset kokevat miehiä useammin ikänsä haittana työnteossaan kuntapolitiikassa. Kertomuksista käy ilmi selkeästi linja, jossa vanhemmat miespoliitikot väheksyvät naisia, tytöttelevät ja antavat ymmärtää nuoren naisen olevan altavastaajana heihin nähden.

    Sama on tullut esille myös näissä vaaleissa. Kaikkein käsittämättömintä on, että olemme jopa joutuneet sanomaan "sedille" suoraan, että "lakkaatkos tytöttelemästä", kun vaalikojulla on sanailu kiihtynyt.

   Tässä voi jokainen 40+ miesehdokas mennä itseensä. Puhutteletko toisen puolueen nuorta naisehdokasta samalla tavalla, kuin ikäistäsi miesehdokasta? Puhutteletko puoluetovereitasi samalla tavalla ikään ja sukupuoleen katsomatta?
  
Me olemme nuoria ja naisia, tyttäriä, sisaruksia. Äiti ja opiskelija, molemmat piiriemme puheenjohtajia. Meillä on nimet.
Meitä ei tarvitse tytötellä, eikä tarvitse ketään muutakaan.

Emmi Jääskeläinen, pj, Etelä-Savon Piraatit, ehdolla Mikkelissä

Sini Savolainen, pj, Etelä-Savon Vasemmisto, ehdolla MikkelissäP.s Hävettää miten vähän olen vaalien takia ehtinyt kirjoittamaan. Palaan ruotuun marraskuussa.2 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Omalta osin tosi hyvin, oispa vaan saatu puolueena enemmän ääniä ni oltais saatu joku läpikin.
      101 ääntä (n. 40% koko listan äänistä) ei oo vassarille häpee tämmösessä kaupungissa :)

      Poista