tiistai 26. kesäkuuta 2012

Vihainen = ärsyttävä = väärässä -kö?

Näkymättömään heteronormiin ei saa puuttua, tai on auttamattoman tiukkapipoinen ulisija. Kiitos tiedosta.

Ystäväni summasi kuitenkin asian hyvin Facebook-statuksessaan. "Kun kukaan ei vääryyksiin puutu, kukaan ei suutu mut myöskään mikään koskaan muutu."

Ongelmahan on se, että monilla ihmisillä on vakaa oletus siitä, että kaikki ovat heteroita, kunnes toisin todistetaan. Naisen puoliso on mies ja pojat hakee nättejä tyttöjä nyt tanssimaan hei!

Mutta entä kun tytöt tahtovatkin hakea tanssimaan? Ja aina eivät edes pääse, olen mm. kuullut lukioista, joissa seurusteleva homopari ei saanut tanssia vanhojen tansseja keskenään, koska joku saattaisi suuttua. Meininki, linnan juhlat all over again... Mutta takaisin aiheeseen.

Kun joutuu koko ajan selittämään, että oma puoliso onkin samaa sukupuolta, tai seuraamaan tätä selittelyä vierestä, ymmärtää, miksi kevyenä heittona tarkoitettu tanssiinhakukehotus voi tuntua loukkaukselta.
Kun on jatkuvasti marginaalissa, aina poikkeus, ulos suljettu, erikoinen, vähän outo mutta menköön, tulee tahdottua outoja asioita, kuten tasavertaista kohtelua.

Meillä kaikilla on joissain tilanteissa etuoikeuksia ja valta-asemia. Fyysisesti kykenevä valkoinen heteromies (esimerkkitapaus, valitettavasti useammin sääntö kuin poikkeus) vaan pääsee unohtamaan tämän joskus. Se, että siitä muistutetaan ei ole vittuilua, vaan kehotus ottaa myös muut huomioon.

Näin Helsinki Pride-viikolla tuntuu asialliselta, että aiheesta keskustellaan. Jokaisella on oikeus olla olemassa ja hakea tanssimaan sitä, jonka kanssa tahtoo tanssia. Tänä vuonnahan Priden teema on osuvasti Tila.

Kenelle sitten on tilaa vaikkapa lavatansseissa? En todellakaan usko, että tanssirauha olisi taattu, jos jollain Savon sydänmaitten tanssilavalla nähtäisiin esim. iltaa viettämään tullut miespari. Haluaisin kovasti uskoa savolaiseen lupsakkuuteen ja joviaaliuteen, mutta pahoin pelkään, että miespari saisi illan aikana peräänsä vähintään ilkeitä huuteluita, ellei jopa uhkauksia.

Juuri tästä syystä tanssikulttuuri on mielenkiintoista. Perinteisissä paritansseissa, joita lavoilla veivataan, on selkeät sukupuoliroolit, mies vie ja nainen väistelee, ettei mies tallo rohkaisuryyppynsä voimalla varpaille.

Eikä tässä ole mitään vikaa. Ongelma vaan on, että aina ei jakseta muistaa, että toisinkin voi olla.

Tilassa voi olla erilainen, mutta erillään ei tarvitsisi pitäytyä. Ei tarvita homotansseja, vaan turvallisia kaikille avoimia tiloja, joissa kaikenlaiset parit voivat tanssia keskenään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti