Perussuomalaisten talousarvioaloite nuorten työllistymisen tutkimiseen ja kokeiluun ei herätä minussa lainkaan hilpeyttä. "Työttömälle esimerkiksi osoitetaan yritys, jossa hänen on käytävä työssä 1-2 viikkoa kuukaudessa. Mainittujen tukien lisäksi ei makseta muita korvauksia. Työnantaja voi halutessaan ja havaitessaan työntekijän hyväksi maksaa palkkaa tai korvausta, joka tiettyyn tasoon noustessaan vähentää em. tukia" ja "Tavoitteena on pitää nuori kiinni työelämän käytännöissä. "
Eli suomeksi, nuorelle osoitetaan työpaikka, jossa on käytävä töissä nimellistä korvausta vastaan oppimassa kyykyttämisen kohteena olemista. Mahtava idea. Ja tätä kannattaa 30 perussuomalaisten kansanedustajaa. Kokeilulle pyydetään 100 000€ osuutta tulevaan budjettiin. Aloitteen on aluepainotuksista päätellen kynäillyt Teuvo "kohuedustaja" Hakkarainen.
Jo nyt nuoret kokevat työelämässä epäoikeudenmukaisuutta ja heidän tietämättömyyttään työelämän todellisista pelisäännöistä ja heidän omista oikeuksistaan työntekijöinä käytetään täysin sumelematta hyväksi. Tähän työelämään myös perussuomalaiset tahtovat selvästi nuoria valmistaa. Työelämään, jossa palkka on mitä on, ja/tai jossa työsuhde koostuu ketjutetuista harjoitteluista ja määräaikaisuuksista.
Ei nykyään valmistuta parikymppisenä, mennä suoraan duuniin ja olla samalla työnantajalla kunnes jäädään eläkkeelle. Hakkaraisen, joka on itsekin käynyt vain kahdeksan luokkaa peruskoulua, pitäisi tietää, ettei työelämässä ole helppoa ilman edes jonkinlaista koulutusta. Pärjätä voi, mutta koulutus tuo tietynlaista turvaa ja varmuutta, vaikka nykyinen työelämä onkin eräänlainen vuoristorata ilman turvakaaria tai jarruja.
Lisäksi ehdotus on kaikessa "kuntouttavuudessaan" täysin epäkelpo, sillä se ei sisällä minkäänlaisia vaatimuksia varsinaisesta kuntouttavasta työstä. Pelkkä työ itsessään ei kuntouta ketään ja erityisesti nuorten työttömien kohdalla on erityisen tärkeää tarjota muutakin toimintaa, kuin pelkkää työtä itseisarvoisena kuntouttajana. Mitä kauemmin ihminen on työttömänä, sitä enemmän tukea hän tarvitsee päästäkseen takaisin työelämään, siinä ei pelkkä pari näppylähanskoja auta. Jos on joutunut jäämään työelämän ulkopuolelle esimerkiksi mielenterveysongelmien tai tukielinsairauden takia, ei määrätty työpaikka, jonka vastaanottamattajättäminen pahimmillaan leikkaa tuet minimiin, varmaan pahemmin nappaa.
Kenties Teuvolla onkin vain oma lehmä ojassa? Haka-Woodin saha tarvitsee varmaan halpaa nuorta työvoimaa pyöriäkseen...
Asiaa Sini. Ei tällä mallilla kyllä mitään positiivisia seurauksia saada aikaan. Tällainen "pakkotyö" varmasti kyllä siivoaa työttömyystilastoja, mutta se ei kyllä lainkaan motivoi nuoria tai opeta heille työelämästä yhtikäs mitään - tai no, ei ainakaan mitään myönteistä. Lisäksi tällainen ns. tempputyöllistäminen vie pohjaa pysyviltä työpaikoilta - miksi palkata ketään oikeasti kun saatavilla on tällaista halpatyövoimaa? Mielummin rerussit siihen, että nuorille(kin) pystytään luomaan pysyviä työpaikkoja ja siihen, että joutilaana notkumisen sijaan olisi tarjolla aidosti mielekästä toimintaa, opiskelua tai työtä, josta saisi hyvän mielen ja eväitä elämään ilman pakottamista ja holhoamista turhauttaviin töihin.
VastaaPoista