keskiviikko 19. syyskuuta 2012

Erilainen, siksi arvokas, koko ikänsä!

Olen viime päivinä miettinyt kunnallisten palveluiden kykyä vastata sukupuolten moninaisuuteen ja kykyä tuottaa juuri yksittäisten kuntalaisten vaatimuksia vastaavaa palvelua.

Erityisesti kaikenlainen kunnan tarjoama hoiva mietityttää minua.

Päiväkodeissa ja kouluissa tunnutaan kasvattavan tyttöjä ja poikia. Ei lapsia. Pahimmassa tapauksessa lasten yksilöllisyys jyrätään oletetulla sukupuolella, esim. tytöt eivät saa ajaa potkumopoilla, koska ne nähdään poikien leluina.
Myös moni muu arkinen toiminta saattaa olla tiukasti jaoteltua.

Minne tässä rakennelmassa asettuu esim. poika, joka tahtoo leikkiä "tyttöjen leikkejä" tyttöjen kanssa, tai poika, joka tahtoo olla tyttö, eli myös ulkoisella olemuksellaan ilmentää muuta kuin omaa sukupuoltaan Osaavatko kasvattajat, niin kotona kuin muuallakin, vastata lapsen tarpeisiin? Ymmärtävätkö ja kannustavatko he lasta, vai saavatko he hänet tuntemaan itsensä vääräksi ja huonoksi?

Entä kun lapset kasvavat aikuisiksi. Millaista kohtelua sukupuolenkorjaushoitoja saava henkilö saa terveyskeskuksessa, kun hoidon kohteena ei olekaan sukupuoli, vaan muu ruumiillisuus? Entä sukupuolijärjestelmän määrittelyjen ulkopuolelle jättäytynyt henkilö?

Uskaltaako kumpikaan yllä mainituista liikkua öisin yksin ulkona, myös niillä alueilla, joissa katuvalot palavat vain osalla kaduista, tai eivät pala ollenkaan?

Aikuisuutta seuraa vanhuus, joka tuntuu vielä näitä aikaisempia vaiheita pelottavammalta. Kun valta omasta ruumiillisuudesta on täysin toisten käsissä, jaksavatko nämä toiset ymmärtää ja mahdollistaa omanlaista vanhuutta? Saako ikänsä mekkoja käyttänyt mies pitää mekkonsa vielä vanhainkodissa? Tuleeko queervanhuksesta toisten määrittelemänä mummo?

Niin sukupuolisen, kuin seksuaalisen moninaisuuden saralla kunnilla on paljon petrattavaa.

Olemme kaikki omina itseinämme arvokkaita ja ihania, ja ansaitsemme kunniltamme kunnallisia palveluita, joissa emme ole vain asiakkaita ja numerosarjoja tietokannoissa ja tilikirjoissa.

4 kommenttia:

  1. olen samaa mieltä ja olet nostanut esille tärkeitä asioita. jäin miettimään kuntien tarvetta parantaa toimintaansa. millä tavoin sinun mielestäsi esim. queer-vanhusten oikeudet otettaisiin konkreettisesti huomioon? millä tavoin kunnissa voidaan parantaa sukupuolista tai seksuaalista moninaisuutta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen ymmärtänyt, että monissa vanhainkodeissa ihmiset palautetaan synnytyssairaalasta tuttuihin värikoodeihin. Myös ohjatut aktiviteetit helposti sukupuolittuvat.
      Queervanhukset kohtaavat periaatteessa samaa rakenteistettua väkivaltaa, kuin kaikki laitostetut. Eli heidät riisutaan identiteetistään ja pakotetaan ulkopuolisten määrittelemien käsitteiden sisälle.

      Poista
    2. Kyllä, asia on valitettavasti näin tällä hetkellä. Spir kuitenkin kysyi, että "millä tavoin _sinun mielestäsi_ esim. queer-vanhusten oikeudet otettaisiin _konkreettisesti_ huomioon? millä tavoin kunnissa voidaan parantaa sukupuolista tai seksuaalista moninaisuutta?" Any ideas?

      Poista
    3. No yleensäkään, oli kyseessä queer tai sukupuolta tunnustava vanhus, on luovuttava ennakko-oletuksista. Tämä pätee sukupuolen lisäksi myös seksuaaliseen suuntautumiseen. Kaikkia mummoja ei vanhainkotiin tule katsomaan papparainen, vaan toinen mummo, joka on muutakin kuin hyvä ystävä.

      En tiedä voiko mikään kunta parantaa sukupuoleltaan tai seksuaalisuudeltaan moninaisten ihmisten määrää alueellaan, mutta yleensäkin asian tunnistaminen ja tunnustaminen on tärkeää.
      Päiväkotien, koulujen, terveydenhuollon ja vanhuspalveluiden henkilökuntaa on koulutettava näissä asioissa ihan samalla tavalla, kuin kulttuurien kohtaamistakin koskevissa asioissa. Tieto poistaa ennakkoluuloja.
      Tietysti myös kunnan tasa-arvosuunnitelmissa on otettava huomioon se, että luodaan työympäristöjä, joissa on turvallista olla oma itsensä. Syrjinnälle pitää pystyä vetämään nollatoleranssi kaikkialla.

      Poista